Blog

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Teknoloji Topluluğu

BİR ROBOTTAN DAHA FAZLASI OPTİMUS

Dünya ilginç ve yeni teknolojik gelişmelere şahit olmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji sayesinde artık birçok şey mümkün hale geliyor. Her gün yeni bir gelişme öğrenmeye devam ediyoruz. Bu yazımızda bunlardan biri olan Tesla’nın yeni insansı robotu Optimus’u tanıyalım. Geçtiğimiz 2022 yılında Elon Musk Tesla’nın her yıl düzenlediği Yapay Zeka gününde ilk kez insansı robotu Optimus’u…
Devamı

MİCROSOFT’UN YENİ YAPAY ZEKÂSI VALL-E

ABD’li teknoloji şirketi Microsoft’tan araştırmacılar, bir sesi yalnızca 3 saniye dinlemesi yeterli olan ve ardından bu sesi duygusal ton ve akustik dahil taklit ederek istediğinizi söyleyebilen VALL-E adlı yeni bir yapay zekâ modeli duyurdu.  Microsoft, VALL-E’yi “nöral codec dili modeli” olarak adlandırıyor. Meta’nın Ekim 2022’de duyurduğu “EnCodec” adlı bir teknolojiden yararlandığını söylüyor. 60 bin saat…
Devamı

DEPREM

İnsanlıktan öncesinde de insanlık sonrasında da dünyayı büyük bir etkisi altına alan ve asla unutmamamız gereken bir gerçek hakkında konuşalım istiyorum bugün sizlerle. DEPREM! Maalesef ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi ne yazık ki çok yakınlarda 6 Şubat 2023 tarihinde de çok acı, hepimizi derinden…
Devamı

Terminatör gerçeğe dönüştü: Cisimlerin içinden geçebilen robot

Eskiden izlediğimiz bilim kurgu filmleri artık gerçeklikten o kadar da uzak değil. Teknolojideki gelişmeler birer birer bilim kurgu dünyasını dünyamıza taşımaya başladı. Çoğumuz terminatör filmlerini izlemiştir. Bilim insanları terminatör filmindeki T-1000 robotu gibi cisimlerin içinden geçen bir robot üretmeyi başardılar. Hong Konglu bilim insanları, şekil değiştirebilen bir robot ürettiler. Bu robotlar deniz hıyarından esinlenerek geliştirildi. Hem…
Devamı

3B BASKI

   Çalışma prensibi olarak ise çok kompleks bir yapı içermediği kanaatindeyim. Bir şeyi hayal ediyorsunuz daha sonra bu hayalinizi 3 boyutlu yazıcının basabileceği şekilde bilgisayar ortamında tasarlıyor veya internetten hazır olarak buluyorsunuz. Yazıcımız bu tasarımı sanal olarak katmanlara bölüyor ve içinde bulunan hammaddeyi yüksek sıcaklıkta eritip katmanları üst üste gelecek şekilde basıyor. Belirli bir süre…
Devamı

ChatGPT İLE YAPAY ZEKA İNSANLARIN YERİNİ ALABİLİR Mİ?

ChatGPT  30 Kasım 2022 de duyurulan ChatGPT bir yapay zeka robotunun hangi sınırlarda dolaşabileceğini bizlere gösterdi. Sınırları hakkındaki soruları başka bir yazımızda detaylıca ele alalım.  ChatGPT’yi herkes şaşkınlıkla inceledi. Yapay zekanın bizler gibi duyguları ve hisleriyle metinler sunuyor olmasına herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Metin hazırlamanın önemi sadece bir dil öğrenme ve geliştirme metodu kullanılmasında gizlenmiştir.…
Devamı

termal olmayan nükleer enerji

Temiz Enerjinin Anahtarı: Termal olmayan Nükleer Füzyon

Avustralya merkezli derin teknoloji girişimi HB11 Energy , yüksek güçlü, yüksek hassasiyetli lazerler kullanarak bir yeniliğe imza attı. Hidrojeni ısıtmak yerine hidrojen ve bor-11 arasındaki füzyon reaksiyonlarını başlatmak için kullanılan bu lazer aynı zamanda temiz enerji üretimi için bir yol olarak kullanılıyor. Ayrıca lazer izotopları yüz milyon derece sıcaklıklara kadar çıkarabiliyor. Termal füzyon yerine lazerlerin kullanılması, 1970’lerde…
Devamı

RFID Nedir? Nerelerde Kullanılır?

RFID NEDİR?     RFID(radio-frequency identification), “radyo frekansı tanımlama”nın kısaltmasıdır ve RFID etiketlerinde veya akıllı etiketlerde kodlanmış dijital verilerin radyo dalgaları aracılığıyla bir okuyucu tarafından yakalandığı bir teknolojiyi ifade eder. RFID, bir etiketten veya etiketten gelen verilerin, verileri bir veri tabanında depolayan bir cihaz tarafından yakalanması bakımından barkodlamaya benzer. Ancak RFID, barkod izleme yazılımı kullanan sistemlere…
Devamı

Bilgisayarların Ruhları: Yazılım​

Hangi alanda yazılımla uğraşmak istediğine karar verdikten sonra yazılım yazmaya adım atmak isteyen her yeni bireyin kafasında ilk olarak beliren sorular “Alanıma en uygun programlama dili hangisi? Bu dilin özellikleri ve diğer dillerden farkları nelerdir? ” gibi o programlama dilini tanımya yönelik olur.

4 temel kuvvet

Evrenin Mükemmel Düzeni: 4 Temel Kuvvet

Zamanı günümüzden 13,7 milyar yıl geçmişe saralım ve orada durduralım. Az sonra ‘’Büyük bir Patlama” meydana gelecek. Bu büyük patlama ile de başta zaman olmak üzere her şeyin varlığı başlayacak. Patlama olduktan sonra çok kısa bir süre içerisinde evrene hükmedecek 4 temel kuvvet meydana gelecek.    Bu yazımızda evrene hâkim olan 4 temel kuvveti işleyeceğiz.…
Devamı