MİCROSOFT’UN YENİ YAPAY ZEKÂSI VALL-E

MİCROSOFT’UN YENİ YAPAY ZEKÂSI VALL-E

ABD’li teknoloji şirketi Microsoft’tan araştırmacılar, bir sesi yalnızca 3 saniye dinlemesi yeterli olan ve ardından bu sesi duygusal ton ve akustik dahil taklit ederek istediğinizi söyleyebilen VALL-E adlı yeni bir yapay zekâ modeli duyurdu. 

Microsoft, VALL-E’yi “nöral codec dili modeli” olarak adlandırıyor. Meta’nın Ekim 2022’de duyurduğu “EnCodec” adlı bir teknolojiden yararlandığını söylüyor. 60 bin saat İngilizce konuşma konusunda eğitilen VALL-E, bulunduğu ortama göre ses tonunu değiştirebiliyor. Ses bir telefondan kayıt edilmiş şekilde geliyorsa VALL-E orijinal sesin bulunduğu ortamı koruyarak sesler üretiyor. Aksan konusunda da oldukça başarılı olan VALL-E’nin taklit ettiği sesler orijinaliyle neredeyse aynı.

Tabii VALL- E hakkında bazı endişeler de var. Deepfake teknolojisinde olduğu gibi VALL-E ile sahte ses kayıtları oluşturulmasına imkan doğuyor. Bu da dolandırıcılık potansiyelinin artması gibi sorunlara neden olabilir. VALL-E kullanan biri sizi üç saniyeliğine telefona alabilirse sesinizi çalabilir ve onunla başkalarını arayabilir.

Paylaşılan etik beyanında ise VALL-E’nin kötüye kullanılmasına ilişkin potansiyel riskler taşıyabileceğinin altı çiziliyor. Microsoft VALL-E ekibinin tanıtım sayfasının sonuna eklediği etik beyanı şöyle: “Bu çalışmadaki deneyler, model kullanıcısının hedef konuşmacı olduğu ve konuşmacı tarafından onaylandığı varsayımı altında gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, model görünmeyen konuşmacılara genelleştirildiğinde, konuşmacının değişikliği yürütmeyi kabul etmesini ve sistemin düzenlenen konuşmayı algılamasını sağlamak için protokol dahil olmak üzere ilgili bileşenlere konuşma düzenleme modelleri eşlik etmelidir.”

DALL-E, ChatGPT ve çeşitli ”deepfake” algoritmaları gibi yapay zekaların ivmeli yükselişi, son zamanlarda bir dönüm noktası hissi yaratıyor. Yapay zeka laboratuvardan çıkıp gerçek dünyaya entegre oluyor. Tabii tüm bunlar fırsatlar ve riskleri de beraberinde getiriyor. 

Yeni yapay zekâmız VALL-E halkın kullanımına açıldığında ne gibi güvenlik önlemleri gerektirecek beraber göreceğiz.

Bir sonraki buluşmamıza kadar teknolojiyle kalın.

Yazar: Arzum Naz Doğaner

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir