Yıldızlar : Astronomi ve Edebiyat – Kalp Bulutsusu


Selçuk Çelik araştırdı ve yazdı.
Demiş Franz Kafka. Astronominin edebiyatla buluştuğu noktadır yıldızlar. Kısa örneklerle yıldızların dünya edebiyatındaki yerini görelim.
Hepimizin bildiği Romeo ve Juliet kitabından alıntı yapalım ilk olarak.
Ya da Victor Hugo’nun şaheseri Sefiller kitabından alıntı yapalım.
Edward Estlin Cummings’in sözleriyle devam edelim.
Biz en iyisi Türk müziğinde önemli bir yeri olan Ferdi Tayfur’un bir parçasında geçen şu sözleriyle kısa gezintimizi bitirelim.
Gördüğümüz gibi yıldızlar insanlar için adeta kurtarıcı gibi gecenin karanlığında ki kurtuluş yolu gibi parıldarlar. Solan umutların besinidir yıldızlar. Bir çok anlamı olduğu gibi romantizmde de yıldızların anlamı ve önemi çok büyüktür. Edebiyatta çıktığımız kısa gezintiden sonra Kalp Bulutsusu’nu öğrenelim. Kraliçe takımyıldızı içinde gözüken Kalp Bulutsusu, Samanyolu’nun Kahraman kolunda ve bizden yaklaşık 7500 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir salma bulutsusudur. Merkezindeki küçük yıldız topluluğunun ışınımı bulutsunun biçimini şekillendirip yoğun kırmızı rengini veriyor. Bu renk iyonize haldeki hidrojen plazmasının yıldızlardan gelen enerjiyle parlaması sayesinde oluşur. Adeta gökyüzünün kalbi olan Kalp Bulutsusu, yıldızların doğum evidir. Fotoğraf için Uygar Mitat’a teşekkür ederiz. Happy Valentines Day diyoruz ve yazıyı bitiriyoruz.
“Teknoloji ile kalın, bizimle kalın!”
Balatçık Mah, Havaalanı Şosesi Cd. No:33/2, 35620 Atatürk Osb/Çiğli/İzmir
ikcteknoorg@gmail.com
Teknoloji ile kalın, bizimle kalın!
© 2023 İKCTEKNO. Built using WordPress and the Mesmerize Theme
Yanıt yok
[…] saati yapıları daha önce gezegenimsi bulutsularda gözlemlenmişti. (MyCn 18 Oyulmuş Kum Saati Bulutsusu, Musca takımyıldızında bulunan genç bir salma bulutsusu ve daha iyi bilinen Güney Yengeç […]